Żurek na żytnim zakwasie z francuskim warkoczem

IMG_20161022_182012

IMG_20161022_182233

Dziś przedstawiam ciekawą inspirację- żurek z francuskim warkoczem z pieczarkami.

Na blogu widnieje już przepis na żurek na zakwasie z płatków owsianych, szczerze polecam!- http://smakiszczescia.pl/zupy/zurek-na-zakwasie-z-platkow-owsianych/

Warkocz z ciasta francuskiego także znajdziecie na blogu-

Warkocz faszerowany z ciasta francuskiego

lub

Warkocz z ciasta francuskiego z łososiem i szpinakiem

Tym razem jako farsz użyłam usmażonych na patelni drobno pokrojonych pieczarek z cebulą przyprawionych solą, pieprzem i tymiankiem.

Dziś gotowałam żurek przy użyciu zakwasu żytniego śląskiego. Na około 2,5- 3 l bulionu wlałam 1 i 1/4 szklanki zakwasu. Duża ilość majeranku, biała kiełbasa pokrojona w cienkie plasterki, przesmażona i pokrojona w kostkę kiełbasa śląska, chrzan do smaku, odrobina cukru w celu przełamania kwasowości zakwasu, na koniec gęsta śmietana i jajko na twardo- oto tajniki wyśmienitej zupy!  Nasz żur ma moc!

Smacznego!

Autor: smakiszczescia

Smaki szczęścia ze szczyptą pikanterii... W moich kulinarnych poczynaniach łączę różne smaki, które komponują się w wyśmienitą całość i dostarczają niezapomnianych doznań... Gotowanie to moja pasja; w kuchni się realizuję i odpoczywam...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.