Zupa grochowa

IMG_20151031_180520

IMG_20151031_180659

IMG_20151031_153754

Składniki:

1 szklanka grochu łuskanego (u mnie łuskany połówki) (*)

300 g wędzonego boczku

3 łyżki suszonego majeranku

4-5 gałązek świeżego majeranku

4-5 ziemniaków (*)

2 l bulionu/ u mnie rosół drobiowy

natka zielonej pietruszki

(*) jeśli chcemy uzyskać gęsty krem grochowy należy dodać dodatkowo 1/2 szklanki grochu i 4 ziemniaki.

Gotując drobiowy rosół z połówki zagrodowego kurczaka i włoszczyzny, dodałam groch, pokrojone w kostkę, obrane ziemniaki i boczek wędzony w kawałku.

Gotujemy do miękkości warzyw, mięska i grochu. Następnie wyciągamy z garnka marchewki, por, pietruszkę, liście laurowe i boczek, a następnie całość blendujemy na gładki krem. Marchewki i boczek kroimy w kostkę (ewentualnie marchewki możemy pokroić w talarki) i wrzucamy z powrotem do naszej grochowej.

Pycha!:)

Autor: smakiszczescia

Smaki szczęścia ze szczyptą pikanterii... W moich kulinarnych poczynaniach łączę różne smaki, które komponują się w wyśmienitą całość i dostarczają niezapomnianych doznań... Gotowanie to moja pasja; w kuchni się realizuję i odpoczywam...

Jedna myśl w temacie “Zupa grochowa”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.