Zupa dyniowa

IMG_20150906_204631.1

IMG_20150906_204441.1

Składniki:

rosół/ bulion

2 marchewki

1 pietruszka

ćwiartka selera

por

1/2 kurczaka zagrodowego (*)

1 szyja indycza (*)

maggi naturalne

3 laurowe liście, parę ziaren czarnego pieprzu, 3 ziela angielskie

dynia (u mnie 2 połówki dwóch odmian dyni- średnio po 1,5 kg każda)

3 brzoskwinie „ufo”

3-4 ziemniaki

2 l wody

sól, odrobina cukru

Najpierw gotujemy rosół- Post z dnia 07.11.2014:

Rosół

(*) Jeśli chcemy gotować zupę dyniową tylko na bazie bulionu warzywnego, wówczas nie musimy dodawać mięsa- kurczaka, czy wołowiny.

Dynie myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do garnka z rosołem (czystego rosołu), wrzucamy ziemniaki pokrojone w kostkę. Gotujemy do miękkości warzyw, solimy i dodajemy odrobinę cukru do smaku. Pod koniec gotowania dodajemy brzoskwinie, gotujemy 5 minut i całość starannie blendujemy na gładki krem.

Pycha!

Smacznego!

Na blogu także:

Krem dyniowy w sam raz na halloween- Post z dnia 31.10.2014:

Krem dyniowy w sam raz na halloween

Autor: smakiszczescia

Smaki szczęścia ze szczyptą pikanterii... W moich kulinarnych poczynaniach łączę różne smaki, które komponują się w wyśmienitą całość i dostarczają niezapomnianych doznań... Gotowanie to moja pasja; w kuchni się realizuję i odpoczywam...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.