Tajska zupa zielone curry

IMG_20170930_163515_190

IMG_20170929_214728_544

IMG_20170930_163428_052

Wcześniej na blogu pojawił się przepis na tajską zupę z łososiem i krewetkami:

Zupa tajska z krewetkami i łososiem

Dodawałam wówczas czerwoną pastę curry.

Dziś ugotowałam zieloną zupę curry, a zatem w tym celu użyłam zieloną pastę (3-4 łyżeczki). Dodałam także 2 drobno pokrojone piersi z kurczaka i jedną tackę (ok. 300g) krewetek gotowanych, obranych (obcięłam im wcześniej ogonki)- tym razem bez wcześniejszego marynowania. Dodatkowo dodałam kiełki bambusa (z puszki, z zalewy), natomiast wywar gotowałam na marchewce, którą pokroiłam w kostkę, pietruszce i porze- je potem usunęłam z zupy. Zamiast pieczarek, jak w przypadku czerwonej zupy curry, dodałam namoczone wcześniej we wrzątku, krojone grzybki mun.

Tym razem zastosowałam listki limonki, czyli liście kafiru. Warto także cebulkę przesmażyć na kożuchu z mleka kokosowego jednocześnie dodając do tego pastę curry. Pamiętajmy, że dodając do gotującej się zupy suszoną trawę cytrynową trzeba ją zamknąć w zaparzaczu, inaczej będzie przeszkadzać podczas jedzenia.

Smak mojej tajskiej zupy zaostrzyłam płatkami chilli. Polecam, warto zastosować mojej dodatkowe wskazówki, gdyż zupa wyszła wyśmienita!

Zupę podałam z ryżowym makaronem gotowanym wcześniej parę minut.

PYCHA!

 

Autor: smakiszczescia

Smaki szczęścia ze szczyptą pikanterii... W moich kulinarnych poczynaniach łączę różne smaki, które komponują się w wyśmienitą całość i dostarczają niezapomnianych doznań... Gotowanie to moja pasja; w kuchni się realizuję i odpoczywam...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.