Krem porowo-ziemniaczany z pokruszonymi chipsami z wędzonego boczku

IMG_20150104_211224

IMG_20150104_154122

IMG_20150104_162751

IMG_20150104_163030

IMG_20150104_210808

Składniki:

3 pory

1 duża cebula

4 ząbki czosnku

pieprz syczuański z płatkami chilli lub pieprz świeżo mielony kolorowy

1 łyżka sosu sojowego

10-12 ziemniaków

2 marchewki

2 korzenie pietruszki

ćwiartka selera

6 ziaren pieprzu

4 ziarna ziela angielskiego

4 liście laurowe

sól i odrobina cukru do smaku

* Jeśli chcemy uzyskać wywar warzywno-mięsny możemy dołożyć także np.  mięso drobiowe, np. podudzia, udka z kurczaka lub piersi;

cienkie plastry wędzonego boczku- u mnie boczek duński

Z plastrów wędzonego boczku przyrządzamy chipsy zgodnie z instrukcją, którą umieściłam w postach:

1. Figi z chipsami z wędzonego boczku- w kategorii: przystawka- Post z dnia 27.10.2014:

Figi z pokruszonymi chipsami z wędzonego boczku

2. Zupa-krem pietruszkowo-gruszkowy z chipsami z wędzonego boczku- Post z dnia 17.11.2014:

Zupa-krem pietruszkowo-gruszkowy z chipsami z wędzonego boczku

Oto wskazówki:

Bardzo cienkie plastry boczku rozkładamy (każdy plaster pojedynczo) na blaszce na papierze do pieczenia i wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 200 stopni na dosłownie parę minut (3-5 minut)- obserwujemy aż się tłuszcz wytopi i uzyskamy piękne, skwierczące chipsy „boczkowe”.

Wyciągamy blaszkę z piekarnika do wystudzenia. Wystudzone plastry boczku będziemy kruszyć potem w palcach posypując nimi danie- pycha!

Pory kroimy w plastry, cebulę i ząbki czosnku drobno siekamy. Wszystko razem przesmażamy na rozgrzanym oleju doprawiając do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym.

W międzyczasie gotujemy wywar, czyli warzywa (marchewki, pietruszki i seler) myjemy i obieramy i w całości wkładamy do garnka, natomiast ziemniaki kroimy na mniejsze części i wkładamy razem z ziarnami pieprzu, ziela angielskiego i liśćmi laurowymi- wszystko zalewamy zimną wodą (ok.2,5-3 l).

Jeśli chcemy uzyskać wywar warzywno-mięsny możemy dołożyć także mięso. Gotujemy na niewielkim ogniu. Dodajemy przesmażone pory z cebulą i czosnkiem.

Gdy warzywa i mięso będą już miękkie, wyciągamy je razem z liśćmi laurowymi z zupy, pozostawiając w niej tylko oczywiście ziemniaki, pory, cebulę i czosnek. Zupę doprawiamy do smaku, dodajemy także odrobinę cukru w celu wydobycia wszystkich smaków.

Następnie blendujemy całość na gładki krem.

Zupę-krem podajemy posypaną pokruszonymi chipsami z wędzonego boczku.

Pycha! Smacznego!

Autor: smakiszczescia

Smaki szczęścia ze szczyptą pikanterii... W moich kulinarnych poczynaniach łączę różne smaki, które komponują się w wyśmienitą całość i dostarczają niezapomnianych doznań... Gotowanie to moja pasja; w kuchni się realizuję i odpoczywam...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.