Krem kurkowy, a magiczny smak zagwarantuje…

IMG_20151004_213216

IMG_20151004_194408

Dziś zapraszam na przepyszny krem kurkowy, a magiczny smak zupy zagwarantuje nam serek topiony (u mnie trójkąciki serka topionego Hochland- Cheddar i Maasdamer) dodane na sam koniec gotowania zupy.

Składniki:

kurki (500g)

2 łyżki masła

1 duża cebula

3 ząbki czosnku

1 l rosołu/ lub bulionu (*)

4 ziemniaki pokrojone w kostkę

sól do smaku

serek topiony – hochland (u mnie dwa trójkąty cheddar i maasdamer)

(*)Dotychczas na blogu omawiałam technikę gotowania rosołu, prezentowałam także recepturę na „rosół inaczej w orientalnej nucie”, a także umieściłam przepis na „Rosół z klopsikami/ mięsnymi gałkami o tradycyjnym smaku

– Wszystko znajdziecie w Poście z dnia  07.11.2014:

Rosół

Dlatego dziś nie będę opisywać już całej procedury gotowania rosołu- jeśli są jeszcze jakieś wątpliwości, zachęcam do zapoznania się z wcześniej podanym wpisem.

Na maśle podsmażamy cebulę z czosnkiem, dodajemy kurki i smażymy grzyby do miękkości. Do rosołu dodajemy ziemniaki, przesmażone na maśle grzyby z cebulą i czosnkiem i gotujemy całość do miękkości ziemniaków. Na koniec dodajemy do naszej zupy serki topione i całość blendujemy.

Zupkę posypałam świeżo posiekanym szczypiorem. (Idealnie pasuje także koperek)- PYCHA!

Na blogu kurkowo:

1. Sos kurkowy- Post z dnia 11.09.2015:

Sos kurkowy

2. Roladki drobiowe z kurkami- Post z dnia 02.11.2014:

Roladki drobiowe z kurkami

Autor: smakiszczescia

Smaki szczęścia ze szczyptą pikanterii... W moich kulinarnych poczynaniach łączę różne smaki, które komponują się w wyśmienitą całość i dostarczają niezapomnianych doznań... Gotowanie to moja pasja; w kuchni się realizuję i odpoczywam...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.