Krem cukiniowo-kalafiorowy

IMG_20150727_204623.1

Składniki:

2 l rosołu/ bulionu (*)

3 cukinie

1 kalafior

4 ziemniaki

śmietana 18% lub 30%

(*)  Dotychczas na blogu omawiałam technikę gotowania rosołu, prezentowałam także recepturę na „rosół inaczej w orientalnej nucie”, a także umieściłam przepis na „Rosół z klopsikami/ mięsnymi gałkami o tradycyjnym smaku

– Wszystko znajdziecie w Poście z dnia  07.11.2014:

Rosół

Dlatego dziś nie będę opisywać już całej procedury gotowania rosołu- jeśli są jeszcze jakieś wątpliwości, zachęcam do zapoznania się z wcześniej podanym wpisem.

Do ugotowanego rosołu/ bulionu dodajemy 3 pokrojone cukinie (ze skórką), różyczki kalafiora i pokrojone w ziemniaki. Gotujemy około 20 minut do miękkości warzyw i całość blendujemy na gładki krem. Zabielamy naszą zupę śmietaną (nie jest to oczywiście koniecznie, możemy serwować bez zabielania) i podajemy np. z ptysiowym groszkiem- na fotce, z grzankami lub z surowymi lub podpieczonymi chwilę w piekarniku różyczkami kalafiora (parę sobie należy odłożyć w tym właśnie celu).

Pycha i samo zdrowie!:)

Autor: smakiszczescia

Smaki szczęścia ze szczyptą pikanterii... W moich kulinarnych poczynaniach łączę różne smaki, które komponują się w wyśmienitą całość i dostarczają niezapomnianych doznań... Gotowanie to moja pasja; w kuchni się realizuję i odpoczywam...

Jedna myśl na temat “Krem cukiniowo-kalafiorowy”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.