Sos z czerwonego wina z zieloną pietruszką

IMG_20141116_220217

 

Sos winny nadaje potrawie większej wyrazistości, wydobywa pełnię smaków jej wszystkich składników. Odpowiednio dobrany sos podkreśla smak dań, nadaje im niepowtarzalny charakter. Dziś proponuję sos winny z zieloną pietruszką.

Wcześnie na blogu pojawił się sos z czerwonego wina zaserwowany do jagnięciny– wzbogaciłam winnym sosem smak combra jagnięcego, zapraszam- Post z dnia 10.11.2014:

Comber jagnięcy w winnym sosie z granatem

Sos z czerwonego wina z zieloną pietruszką: 

Składniki:

150 ml wina czerwonego półwytrawnego

2-3 łyżki masła

zielona pietruszka do dekoracji drobno posiekana

1 cebula

sok z połowy cytryny lub 1 łyżka octu balsamicznego lub winnego

sól morska, pieprz do smaku, odrobina cukru

Masło rozpuszczamy na rozgrzanej patelni, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i lekko podsmażamy aż się zeszkli. Wlewamy wino i gotujemy bez przykrycia aż się alkohol zredukuje. Dodajemy sok z cytryny lub ocet, przyprawiamy do smaku i jeszcze chwilę gotujemy aż się wszystkie składniki połączą, a wino wystarczająco wygotuje. Odrobiną cukru wzbogacamy smak sosu. Na sam koniec do sosu dodajemy drobno posiekaną natkę zielonej pietruszki.

Autor: smakiszczescia

Smaki szczęścia ze szczyptą pikanterii... W moich kulinarnych poczynaniach łączę różne smaki, które komponują się w wyśmienitą całość i dostarczają niezapomnianych doznań... Gotowanie to moja pasja; w kuchni się realizuję i odpoczywam...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.