Sałatka warstwowa z tuńczykiem

53884359_2570460473025055_2862952979638517760_o

Wcześniej prezentowałam na blogu sałatkę przekładaną krakersami i tuńczykiem podaną w płaskim –

Sałatka przekładana krakersami i tuńczykiem

 

Dziś proponuję skomponowanie sałatki w formie torcika:

Składniki:

1 opakowanie krakersów

I warstwa:

1 ogórek konserwowy pokrojony w kostkę

3 łyżki tartego żółtego sera

ok. 3 łyżki majonezu

pieprz do smaku

II warstwa:

1 puszka tuńczyka w sosie własnym

ok. 1 łyżka majonezu

pieprz do smaku

III warstwa:

5 jajek na twardo

Oddzielamy żółtka od białek.

białka kroimy w kostkę, mieszamy z 2 łyżkami majonezu, doprawiamy solą i pieprzem.

 

Sałatka warstwowa:

Układamy na płaskim platerze krakersy w okręgu z tortownicy. Na to rozsmarowujemy pierwszą warstwę, następnie układamy ponownie warstwę ciastek  i drugą warstwę tuńczykową. Znowu w sałatce lądują krakersy i warstwa białek z majonezem na koniec. Na to rozcieramy żółtka, posypujemy posiekanym szczypiorkiem i ostawiamy sałatkę na noc do lodówki przykrytą folią aluminiową.

Autor: smakiszczescia

Smaki szczęścia ze szczyptą pikanterii... W moich kulinarnych poczynaniach łączę różne smaki, które komponują się w wyśmienitą całość i dostarczają niezapomnianych doznań... Gotowanie to moja pasja; w kuchni się realizuję i odpoczywam...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.