Tatarowe „kopce”, czyli tatar inaczej

IMG_20150105_215952

IMG_20150105_181233

20150105_182855

SONY DSC

SONY DSC

Wcześniej na blogu:

1. Tatar wołowy- Post z dnia 04.11.2014:

Tatar wołowy

2. Tatar inaczej- Post z dnia 12.12.2014:

Tatar inaczej

W ramach przypomnienia:

Składniki:

mielona polędwica wołowa/ albo najlepiej drobno siekana

oliwa

sól, pieprz świeżo mielony kolorowy lub  czarny

drobno posiekana cebula

według upodobań:

drobno pokrojone ogórki kiszone

drobno pokrojone pieczarki konserwowe

posiekane kapary lub oliwki- czarne albo zielone

żółtko ze sparzonego wcześniej jajka

Polędwicę wołową mielimy lub bardzo drobno siekamy; możemy przed podaniem dokładnie wymieszać mięso z oliwą (ewentulanie odrobiną ciepłej wody)  i uformowaną kulkę z żółtkiem ułożyć na talerzu lub podać zmielone mięso z żółtkiem w towarzystwie dodatków i osobno oliwą do polania całości już na talerzu. W ten sposób tatar wołowy jest zazwyczaj serwowany w restauracjach.

Podstawowym dodatkiem do wołowego tatara jest oczywiście drobno posiekana cebula i ogórek kiszony. Czasem podawane są także drobno krojone pieczarki lub kapary, czy oliwki. Warto również doprawić nasze danie solą i pieprzem do smaku.

Tatara podajemy ze świeżym pieczywem lub gorącymi bułeczkami.

Po prostu pycha!:)

Wcześniej serwowałam również tatara doprawionego odrobiną sosu sojowego, sokiem z cytryny i octem balsamicznym.  Do wołowego mięsa można dodać także niewielką ilość tabasco lub paprykę ostrą mieloną, a nawet 1/2 łyżeczki imbiru mielonego.

Dziś stworzyłam tatarowe „kopce”. Najpierw wymieszałam mięso z oliwą z oliwek, z łyżką ciepłej wody i doprawiłam całość do smaku solą, pieprzem i odrobiną sosu sojowego. W miseczce wyściełanej folią aluminiową ułożyłam następujące warstwy: mięso, na to ułożyłam posiekaną cebulę, polałam ją niewielką ilością oliwy z oliwek, potem ułożyłam warstwę pokrojonych w kostkę kiszonych ogórków, a następnie czarnych oliwek. Zakończyłam całość mięsem. Tak przygotowane miseczki wstawiłam na 1/2 godziny do lodówki. Po tym czasie wyłożyłam miseczki do góry nogami na tacę. Na wierzch możemy dodać żółtko ze sparzonego jajka.  

To na pewno bardzo ciekawa i elegancka propozycja podania tatara! Na karnawałowe imprezy w sam raz!

Pycha!

Autor: smakiszczescia

Smaki szczęścia ze szczyptą pikanterii... W moich kulinarnych poczynaniach łączę różne smaki, które komponują się w wyśmienitą całość i dostarczają niezapomnianych doznań... Gotowanie to moja pasja; w kuchni się realizuję i odpoczywam...

Jedna myśl na temat “Tatarowe „kopce”, czyli tatar inaczej”

  1. Wow, fantastic weblog format! How lengthy have you been blogging for? you make blogging glance easy. The total look of your website is great, let alone the content!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.