Tatar z łososia

2014-11-04 21.44.47

IMG_20141104_213914

 

Składniki:

świeży surowy łosoś (na dwie porcje wystarczy 250g)

kapary

1/2 czerwonej cebuli

sok z połowy cytryny

2 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżka sosu sojowego

świeży koperek

Łososia drobno siekamy, ale niekoniecznie aż na taką gładką masę. Według mnie tatar z łososia smakuje lepiej, gdy kawałeczki są lekko wyczuwalne. Naszą rybę mieszamy z sokiem z cytryny, sosem sojowym i oliwą z oliwek. Dodajemy trochę („szczyptę, łyżkę”) świeżego, drobno posiekanego koperku.

Tatara dokładnie mieszamy i wykładamy do filiżanek. Wcześniej najlepiej wyłożyć je folią spożywczą, nałożyć tam łososiową mieszankę i wstawić na kwadrans do lodówki. Wówczas wykładając poszczególne porcje na talerz, uzyskamy ładniejszy, bardziej estetyczny efekt.

Kapary i czerwoną cebulę drobno siekamy i podajemy na talerzu obok tatara z łososia. Każdą porcję posypujemy przed podaniem świeżo mielonym pieprzem.

Rewelacja na talerzu!:)

Autor: smakiszczescia

Smaki szczęścia ze szczyptą pikanterii... W moich kulinarnych poczynaniach łączę różne smaki, które komponują się w wyśmienitą całość i dostarczają niezapomnianych doznań... Gotowanie to moja pasja; w kuchni się realizuję i odpoczywam...

3 myśli na temat “Tatar z łososia”

  1. Świeże dostawy ryb mają zazwyczaj w jednym konkretnym dniu tygodnia w tych wielkopowierzchniowych sklepach. Trzeba się uśmiechnąć do sprzedawczyni po informacje:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.