Ostrygi-afrodyzjakiem

2014-10-30 08.09.21

Jak jemy ostrygi?

„Przede wszystkim myjemy je starannie pod bieżącą wodą. Skrapiamy je cytryną tuż przed jedzeniem. Niektórzy dodają odrobinę grubo zmielonego pieprzu. Do wydobycia ostrygi z muszli służą specjalne widelce, które na pewno podadzą nam w restauracji. W domu możemy posłużyć się zwykłymi. Potrzebne są do oderwania mięczaka od skorupki, w której został podany…Ostrygę kładziemy na języku, jednocześnie wlewamy do ust wodę zawartą w muszli. Dociskamy do dziąseł powodując, że woda rozpływa się wewnątrz naszych ust… i połykamy. Przed zjedzeniem następnej – wypijamy łyk wina i ewentualnie zjadamy kromkę chleba z masłem. Zwyczajowo ostrygi podaje się licząc je tuzinami na osobę. Najmniejsza, słuszna miara na dwie osoby – to tuzin ostryg”.

Autor: smakiszczescia

Smaki szczęścia ze szczyptą pikanterii... W moich kulinarnych poczynaniach łączę różne smaki, które komponują się w wyśmienitą całość i dostarczają niezapomnianych doznań... Gotowanie to moja pasja; w kuchni się realizuję i odpoczywam...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.