Mozzarella pieczona w prosciutto w sosie pomidorowym

IMG_20150116_224700

Dziś przedstawiam pomysł na pyszną, delikatną włoską przystawkę: Mozzarellę pieczoną w prosciutto w sosie pomidorowym. Szybko, bardzo smacznie i wykwintnie!:))

Składniki:

1 pomidor

4 kulki sera mozzarella

4 plastry prosciutto cotto (włoskiej szynki)

1 cebula

3 ząbki czosnku

2 łyżeczki ziół prowansalskich (dodatkowo dodałam parę gałązek świeżego tymianku)

2 puszki pomidorów bez skórki

olej do smażenia

sól, pieprz świeżo mielony do smaku

Pomidory (z puszki) blendujemy na gładki sos. Na rozgrzanej patelni przesmażamy do zarumienienia drobno pokrojone cebulę z czosnkiem; cebulę z czosnkiem dodajemy do pomidorów i całość doprawiamy ziołami prowansalskimi, tymiankiem, solą i pieprzem do smaku (ewentualnie odrobiną cukru).

Tak przyrządzony sos wlewamy do naczynia żaroodpornego i układamy kulki mozzarelli owinięte w szynkę.  Na środek kładziemy pomidora z naciętą skórką i miąższem (jak na fotce).

Naczynie wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 20-25 minut.

Pieczoną mozzarellę podajemy ze świeżą bagietką lub pachnącym, jeszcze ciepłym, włoskim focaccia- Post z dnia 10.11.2014:

Focaccia

A białe wino wydobędzie idealnie wszystkie smaki z naszego pysznego dania!

Smacznego!:)

Inne przepisy z wykorzystaniem sera mozzarella znajdziecie wpisując w wyszukiwarkę- znajdującą się w prawym górnym rogu mojej strony- hasło: mozzarella, a pojawią się ciekawe przepisy i receptury warte wypróbowania:))) 

Autor: smakiszczescia

Smaki szczęścia ze szczyptą pikanterii... W moich kulinarnych poczynaniach łączę różne smaki, które komponują się w wyśmienitą całość i dostarczają niezapomnianych doznań... Gotowanie to moja pasja; w kuchni się realizuję i odpoczywam...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.