Gęsi smalec z jabłkami

IMG_20141103_213031

2014-11-03 21.25.52

2014-11-03 21.29.44

Dzień Świętego Marcina coraz bliżej, dlatego przedstawiam kolejną wariację na temat gęsi:)

O gęsim tłuszczu, który uzyskujemy oczywiście w procesie pieczenia gęsi, pisałam już wcześniej na moim blogu w postach z dnia 28.10.2014:

1.Pieczona gęś faszerowana:

Pieczona gęś faszerowana

2. Pieczona gęś:

Pieczona gęś

Wytopiony gęsi tłuszcz przelany przez sito jest idealny i doskonały do smażenia; można go przechowywać w lodówce parę tygodni.

Część uzyskanego gęsiego sadła wykorzystałam właśnie do przyrządzenia smalcu domowej roboty z jabłkami, zapraszam!

Składniki:

6-7 łyżek gęsiego tłuszczu

2 cebule drobno posiekane

3 jabłka obrane i pokrojone w kostkę

wędzony boczek pokrojony w kostkę

pieprz kolorowy świeżo mielony

Najpierw wytapiamy boczek. Przekładamy gotowy do miseczki. Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy gęsi tłuszcz i na nim przesmażamy cebulę, dodajemy jabłka, a gdy już odpowiednio zmiękną dodajemy przesmażony wcześniej boczek, całość mieszamy i doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Możemy dodać także odrobinę majeranku.

Gotowy smalec pozostawiamy do zastygnięcia.

Świeże pieczywo, ogórki małosolne lub kiszone do tego- pycha!:))

Autor: smakiszczescia

Smaki szczęścia ze szczyptą pikanterii... W moich kulinarnych poczynaniach łączę różne smaki, które komponują się w wyśmienitą całość i dostarczają niezapomnianych doznań... Gotowanie to moja pasja; w kuchni się realizuję i odpoczywam...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.