Galaretka drobiowa

IMG_20150317_204823

Dziś prezentuję lekką, orzeźwiającą przekąskę, delikatną i bardzo smaczną- galaretkę drobiową/ galantynę.

Kolejne kroki przyrządzenia dania:

– ugotowanie rosołu drobiowego (u mnie rosół na połowie kurczaka zagrodowego)

– pokrojenie ugotowanych marchewek z rosołu w półplasterki

– pokrojenie mięsa kurczaka z rosołu

– nałożenie do salaterek zielonego groszku (z puszki), pokrojonych marchewek i ugotowanego drobiu

W rosole rozpuszczamy żelatynę- według porad na opakowaniu; np. 1 opakowanie żelatyny na 1 l rosołu. Możemy do gotowania rosołu użyć też kurzych łapek (ok. 2 kg łapek na 3 l rosołu) – zapewnią nam naturalny kleik i nie trzeba będzie wówczas stosować żelatyny.

Rosołem z rozpuszczoną żelatyną zalewamy przygotowane, odpowiednio skomponowane „salaterki”. Możemy na spód ułożyć plaster jajka na twardo, czy (lub/ i plaster cytryny, czy limonki).

Przy okazji przedstawiam i zachęcam do wypróbowania fantastycznych foremek do galantynek- widoczne na fotce- zamykanych od góry; świetne do transportowania gotowych galaretek- np. do pracy na lunch. Ponadto zajmują niewiele miejsca w lodówce, więc są naprawdę bardzo praktyczne- zakupione przeze mnie na allegro.

Dotychczas na blogu omawiałam technikę gotowania rosołu, prezentowałam także recepturę na „rosół inaczej w orientalnej nucie”, a także umieściłam przepis na „Rosół z klopsikami/ mięsnymi gałkami o tradycyjnym smaku

– Wszystko znajdziecie w Poście z dnia  07.11.2014:

Rosół

Dlatego dziś nie będę opisywać już całej procedury gotowania rosołu- jeśli są jeszcze jakieś wątpliwości, zachęcam do zapoznania się z wcześniej podanym wpisem.

Autor: smakiszczescia

Smaki szczęścia ze szczyptą pikanterii... W moich kulinarnych poczynaniach łączę różne smaki, które komponują się w wyśmienitą całość i dostarczają niezapomnianych doznań... Gotowanie to moja pasja; w kuchni się realizuję i odpoczywam...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.