Caprese- włoskie barwy na talerzu

IMG_20141110_203703

 

Caprese to sałatka pochodząca z południowych Włoch. Przyrządza się ją z pokrojonej w plastry mozzarelli i pokrojonych w plastry pomidorów; wszystko to ułożone jest na przemian, polane oliwą z oliwek, posypane świeżo zmielonym pieprzem i udekorowane liśćmi bazylii. W ten sposób na talerzu pięknie prezentują się barwy włoskiej flagi:)

Pyszną sałatkę caprese podałam z włoską focaccia– również na moim blogu- pycha!:)- Post z dnia 10.11.2014:

Focaccia

IMG_20141110_201814

 

Caprese doskonale sprawdza się jako lekka przystawka przed sycącym mięsnym daniem głównym, jako lunchowa przekąska, a z focaccia właśnie może być dla nas daniem samym w sobie.

Podsumowując zatem potrzebne składniki to:

mozzarella,

pomidory sparzone i obrane ze skórki,

oliwa z oliwek,

świeżo mielony czarny lub kolorowy pieprz i

świeże liście bazylii…

Smacznego!

Autor: smakiszczescia

Smaki szczęścia ze szczyptą pikanterii... W moich kulinarnych poczynaniach łączę różne smaki, które komponują się w wyśmienitą całość i dostarczają niezapomnianych doznań... Gotowanie to moja pasja; w kuchni się realizuję i odpoczywam...

Jedna myśl na temat “Caprese- włoskie barwy na talerzu”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.