Bruschetta z bazyliowym pesto

IMG_20141123_194928

IMG_20141123_194102

Dziś po włosku…:))- pomidorowo-bazyliowy włoski przysmak…

Składniki:

3-4 pomidory

oliwa z oliwek

świeża bazylia

100g orzechów nerkowca

sól morska, pieprz świeżo mielony

tarty parmezan

mozzarella

bagietka

2-3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę

Pomidory parzymy i obieramy ze skórki. Kroimy w drobną kostkę. W miseczce mieszamy je razem z czosnkiem i odrobiną pieprzu.

Następnie przyrządzamy bazyliowe pesto. Liście bazylii (oberwałam całą zieleninę z zakupionej doniczki:)) wrzucamy do blendera-miksera razem z 100g nerkowców, 3 łyżkami oliwy i szczyptą soli, blendujemy i całość mieszamy z naszymi pomidorami z czosnkiem (możemy dodać odrobinę soku z cytryny i miodu).

Na cienkie bagietkowe kromeczki układamy po plasterku mozzarelli. Ułożone na suchej blaszce wkładamy je do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika na 5 minut. Wyciągamy i na każdą grzankę nakładamy mieszankę pomidorków z czosnkiem i bazyliowym pesto.

Ja przyrządziłam tym razem bruschetty bez mozzarelli posypane tartym parmezanem. Możemy zastosować także parmezan w kawałku układając na grzance piękne, cienkie płatki parmezanu.

Przystawka dość szybka do przyrządzenia, wykwintna i elegancka!:)

Zachęcam do wypróbowania i życzę smacznego!:)

Autor: smakiszczescia

Smaki szczęścia ze szczyptą pikanterii... W moich kulinarnych poczynaniach łączę różne smaki, które komponują się w wyśmienitą całość i dostarczają niezapomnianych doznań... Gotowanie to moja pasja; w kuchni się realizuję i odpoczywam...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.