Zapiekana bagietka z łososiem i serem pleśniowym

IMG_20150130_210526

IMG_20150130_210922

2015-01-30 21.47.29

Dziś prezentuję patent na szybką, pyszną, gorącą i zdrową przekąskę- Zapiekaną bagietkę z wędzonym łososiem, serem pleśniowym i kiełkami…

Zapraszam!

Składniki:

1 bagietka

1 opakowanie wędzonego łososia-ok. 100 g

plastry sera pleśniowego- u mnie lazur błękitny

kiełki, szczypiorek lub kapary

masło

Bagietkę nacinamy wzdłuż  i wyciągamy z niej część miąższu- tak, żeby utworzyć rynienkę. Wewnątrz smarujmy ją niewielką ilością masła i w środku układamy plastry wędzonego łososia. Rybę posypujemy kiełkami (u mnie mieszanka kiełków) lub posiekanym szczypiorkiem, czy kaparami… I całość przykrywamy plastrami sera pleśniowego.

Bagietkę ułożoną na papierze do pieczenia wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy około 15-20 minut do zarumienienia i rozpuszczenia się sera.

Tak przygotowaną bagietkę możemy podawać ze schłodzonym winem i odrobiną kawioru:))

PYCHA!:)

Wcześniej na blogu prezentowałam przepis na „bagietkowe” zapiekanki do domowej roboty, polecam!- Post z dnia 08.11.2014:

Zapiekanki domowej roboty

Autor: smakiszczescia

Smaki szczęścia ze szczyptą pikanterii... W moich kulinarnych poczynaniach łączę różne smaki, które komponują się w wyśmienitą całość i dostarczają niezapomnianych doznań... Gotowanie to moja pasja; w kuchni się realizuję i odpoczywam...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.