Tatar śledziowy- wersja II

IMG_20151208_194416

IMG_20151208_194321

Już wcześniej prezentowałam na blogu tatara śledziowego- wersja I- Post z dnia 30.10.2014- zapraszam:

Tatar śledziowy

Dziś zachęcam do wypróbowania kolejnej śledziowej odsłony, także pysznej, lekko słonawej o zrównoważonym słodko-kwaśnym smaku.

Składniki:

matjas filety śledziowe w oleju (4 płaty śledziowe)

1 ogórek kiszony obrane ze skórki

łyżka kaparów

5-6 marynowanych pieczarek

1  łyżeczka miodu (u mnie spadziowy)

1 łyżeczka musztardy (u mnie kcyńska pełnoziarnista)

1 łyżka oliwy z oliwek

sok z 1/2 cytryny

pieprz świeżo mielony (u mnie syczuański z chilli)

posiekana natka zielonej pietruszki (u mnie także suszona  zielona pietruszka)

 

Śledzie starannie odsączamy z oleju, możemy wytrzeć ręcznikiem papierowym. Wszystkie składniki drobno kroimy, mieszamy i odstawiamy do lodówki na minimum pół godziny. Naszą przystawkę podajemy najlepiej z pieczywem razowym lub ciepłym tostowym.

Autor: smakiszczescia

Smaki szczęścia ze szczyptą pikanterii... W moich kulinarnych poczynaniach łączę różne smaki, które komponują się w wyśmienitą całość i dostarczają niezapomnianych doznań... Gotowanie to moja pasja; w kuchni się realizuję i odpoczywam...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.