Tapenada inaczej

SONY DSC

 

2014-11-09 21.28.45

IMG_20141109_212725

 

O tapenadzie pisałam już w poście- Tapenada- pasta prowansalska– Post z dnia 09.11.2014:

Tapenada- pasta prowansalska

W ramach przypomnienia powtórzę  zatem, że tapenada to pasta, której głównymi składnikami są czarne oliwki, kapary i oliwa z oliwek. Obok nich- w zależności od wersji- w składzie mogą się znaleźć się np. czosnek, bakłażan, inne przyprawy, czy anchois.

Dziś moja tapenada- przede wszystkim z oliwkami, ale tym razem oprócz czarnych i zielone oliwki faszerowane papryką, z anchois, z czosnkiem, z olejem sezamowym, z truflowym pesto (zakupione na włoskim stoisku z wyśmienitymi produktami) i przede wszystkim z przepysznym i zdrowym awokado.

Składniki:

2 łyżki czarnych oliwek bez pestek

2 łyżki zielonych oliwek faszerowanych papryką

2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę

3-4 filety anchois

2 łyżki oleju sezamowego

1 dojrzałe awokado

pieprz kolorowy świeżo mielony do smaku

u mnie wyjątkowo jeszcze 2 łyżeczki pesto truflowego

Wszystkie składniki łączymy i blendujemy.

Tapenadą smarujemy świeże pieczywo, grzanki lub chrupkie pieczywo i popijamy białym winem…

Wspaniale smakuje ze świeżą, domową, jeszcze ciepłą, drożdżową ciabattą własnego wypieku- wkrótce na blogu!

Zapraszam i smacznego!

Pycha!:)

Na blogu także:

1. Pasta z awokado- Post z dnia 09.11.2014:

Pasta z awokado

2. Pasta z makreli i awokado- Post z dnia 05.11.2014:

Pasta z makreli i awokado

Autor: smakiszczescia

Smaki szczęścia ze szczyptą pikanterii... W moich kulinarnych poczynaniach łączę różne smaki, które komponują się w wyśmienitą całość i dostarczają niezapomnianych doznań... Gotowanie to moja pasja; w kuchni się realizuję i odpoczywam...

Jedna myśl na temat “Tapenada inaczej”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.