Rillettes z kaczki

IMG_20141108_233705

IMG_20141108_233407

2014-11-08 23.33.28

Konfitowanie polega na tym, że przygotowujemy mięso piekąc je w tłuszczu bardzo długo w bardzo niskiej temperaturze. Mięso przyrządzone w taki sposób może być przechowywane nawet kilka miesięcy.

Tą metodą możemy przygotować doskonały rillettes– brzmi po francusku, kojarzy się z francuską kuchnią. Rillettes to kawałki mięsa pieczone/ gotowane w tłuszczu (najlepiej gęsim) bardzo długo w niskiej temperaturze. To takie połączenie naszego smalcu i pasztetu, gdyż występuje tam zdecydowana przewaga mięsa, więc trudno to nazwać zwyczajnym smalcem. Rillettes można przyrządzać z różnych gatunków mięsa- z królika, drobiu, wieprzowiny, czy z ryb: tuńczyka i łososia.

Najlepiej smakują moim zdaniem konfitowane w gęsim tłuszczu kacze lub gęsie udka.

Do przyrządzenia tego boskiego specjału potrzebujemy oczywiście gęsi tłuszcz. O jego właściwościach i zaletach pisałam przy okazji postu o faszerowanej, pieczonej gęsi- Post z dnia 28.10.2014:

Pieczona gęś faszerowana

Mamy zatem odlany gęsi tłuszcz i możemy go wykorzystać w naszej kuchni (jeśli niestety nie mamy, bo nie chciało się nam piec całej gęsi, możemy go podobno kupić, ale co własne dzieło, to własne; jesteśmy wówczas pewni jego jakości!)

Składniki na rillettes:

gęsi tłuszcz, kilka łyżek, ilość zależna od ilości udek, tłuszcz ma przykrywać udka (u mnie na dwa uda- 5 łyżek tłuszczu gęsiego)

2 uda kacze lub gęsie (u mnie kacze)

8 ziaren ziela angielskiego

8 ziaren jałowca

gałązki świeżego tymianku

gałązki świeżego rozmarynu

3 ząbki czosnku (nieobrane, w łupinkach)

kilka laurowych liści

można dodać lampkę białego wina półwytrawnego

sól, pieprz świeżo mielony

Kacze udka nacieramy solą, pieprzem i razem z gałązkami rozmarynu i tymianku zawijamy je w folię aluminiową i wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.

Po tym czasie nakładamy do naczynia żaroodpornego kilka łyżek gęsiego tłuszczu, wkładamy do niego nasze udka z ziołami, dodajemy ziarna ziela angielskiego i jałowca, dodajemy liście laurowe, ząbki czosnku i wlewamy białe wino.

Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 100 stopni (termoobieg góra-dół) na 2,5 godz i po tym czasie zwiększamy temperaturę do 190 stopni i pieczemy nasze mięsko jeszcze 30 minut.

Wyciągamy naczynie z piekarnika-mięso będzie bardzo miękkie- oddzielamy je od kości, rozdrabniamy, zanurzamy i mieszamy w tłuszczu, w którym piekliśmy nasze udka; całość pozostawiamy do wystudzenia i zastygnięcia.

Świeże pieczywo, białe wino i zachwyt gwarantowany!

Po prostu pycha!

Na blogu także:

1. Gęsi smalec- Post z dnia 03.11.2014:

Gęsi smalec z jabłkami

2. Ziemniaki pieczone w gęsim tłuszczu- Post z dnia 31.10.2014:

Ziemniaki pieczone w gęsim tłuszczu

Autor: smakiszczescia

Smaki szczęścia ze szczyptą pikanterii... W moich kulinarnych poczynaniach łączę różne smaki, które komponują się w wyśmienitą całość i dostarczają niezapomnianych doznań... Gotowanie to moja pasja; w kuchni się realizuję i odpoczywam...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.