Pasta sardynkowo-jogurtowa

IMG_20150202_210208

IMG_20150202_212436

SONY DSC

Dziś przedstawiam przepis na pyszną i pożywną pastę sardynkowo-jogurtową- czyli pastę  #samozdrowie# :))

Ryby, zwłaszcza morskie, są głównym i bezpośrednim źródłem korzystnie działających kwasów tłuszczowych z grupy omega-3. Stosunkowo dużą ilość kwasów omega-3 zawierają: łosoś, tuńczyk, skorupiaki oraz właśnie sardynki.

Składniki:

1 duży jogurt grecki- 400 g

2 puszki sardynek w oleju (u mnie w oleju słonecznikowym)

posiekany szczypiorek

kiełki

1/2 łyżki soku z cytryny lub limonki

sól, pieprz do smaku

Sardynki odsączamy z oleju i rozdrabniamy widelcem. Dodajemy jogurt, szczypiorek, kiełki i sok z cytryny lub limonki; całość dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą morską i świeżo mielonym pieprzem (u mnie pieprz kolorowy).

Pasta doskonale smakuje ze świeżym pieczywem, tostami, sucharkami lub samodzielnie wypieczoną ciabattą- przepis również na blogu:

Ciabatta

Polecam, smacznego!:)

(*) Na fotce w tle zupa-krem z soczewicy, pomidorów i chilli- niebawem na blogu!

Na blogu także inne bardzo smaczne pasty, zapraszam:

1. Pasta z łososia i awokado- Post z dnia 24.11.2014:

Pasta z łososia i awokado

2. Twarogowa pasta z makreli- Post z dnia 11.11.2014:

Twarogowa pasta z makreli

3. Tapenada- Pasta prowansalska- Post z dnia 09.11.2014:

Tapenada- pasta prowansalska

4. Pasta z pieczonego czosnku- Post z dnia 07.11.2014:

Pasta z pieczonego czosnku

5. Pasta z makreli i awokado- Post z dnia 05.11.2014:

Pasta z makreli i awokado

6. Pasta jajeczna z anchois- Post z dnia 03.11.2014:

Pasta jajeczna z anchois

Autor: smakiszczescia

Smaki szczęścia ze szczyptą pikanterii... W moich kulinarnych poczynaniach łączę różne smaki, które komponują się w wyśmienitą całość i dostarczają niezapomnianych doznań... Gotowanie to moja pasja; w kuchni się realizuję i odpoczywam...

2 myśli w temacie “Pasta sardynkowo-jogurtowa”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.