Ogórki małosolne

IMG_20150516_220844

Wiosna pachnie m.in małosolnymi:)) 

Składniki:

1 kg ogórków gruntowych

2 litry wody

3 łyżki soli (wolę bardziej słone, więc daję 1,5 łyżki soli na litr wody; jeśli wolicie mniej słone ogórki wystarczy 1 łyżka soli na 1 l wody, czyli w tym przypadku 2 łyżki soli)

1 główka czosnku – obrane pojedyncze ząbki

korzeń chrzanu obrany

wiązka kopru

2 liście chrzanu

można dodać 2-3 liście czarnej porzeczki (piękny porzeczkowy krzaczek wyrósł mi w zeszłym roku w ogródku, a dziś wypatruję już pierwszych owoców:))

Umyte ogórki razem z czosnkiem, chrzanem i koprem zalewam 2 litrami gorącej osolonej wody. Niektórzy zalewają ogórki zimną wodą. Każda metoda jest dobra, efekt będzie taki sam. W gorącej wodzie szybciej rozpocznie się proces kiszenia.

Ogórki będą idealne już po 3 dniach, ale ja zaczynam je już podjadać po dwóch dniach:)

Zalane ogórki przyciskamy talerzykiem i kamieniem, czy miseczką; ja zastosowałam do tego celu mniejszy słoiczek zakręcony i napełniony wodą.

Wiosenna pycha!:)) Pachnie w całym domku, polecam!:)

Autor: smakiszczescia

Smaki szczęścia ze szczyptą pikanterii... W moich kulinarnych poczynaniach łączę różne smaki, które komponują się w wyśmienitą całość i dostarczają niezapomnianych doznań... Gotowanie to moja pasja; w kuchni się realizuję i odpoczywam...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.