Składniki:
7 cytryn (najlepiej cytryny ekologiczne)
sól gruboziarnista morska
laska cynamonu, 3 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, 5 ziaren czarnego pieprzu
Jeśli dysponujemy cytrynami ekologicznymi (bierzemy 4 cytryny), wystarczy je umyć i rozkroić na krzyż- nie tnąc do samego końca- mają nada stanowić całość.
Jeśli nie mamy pewności co do pochodzenia cytryn, należy je najpierw namoczyć parę godzin i dobrze wyszorować.
Do rozkrojonych cytryn (4 cytryn) wsypujemy po 2 łyżki soli morskiej gruboziarnistej. Na dno słoika wsypujemy także 2 łyżki soli, układamy cytryny, dodajemy cynamon, ziele, pieprz i liście laurowe i wyciskamy i wlewamy tam sok wyciśnięty z pozostałych 3 cytryn. Uzupełniamy słoik ciepłą, przegotowaną wodą i szczelnie go zamykamy.
Tak przygotowany słoik pozostawiamy (nie w lodówce) na ok. 3-4 tygodnie. Po tym czasie możemy już spróbować nasze dzieło, a otwarte cytryny trzymamy już wówczas w lodówce.
Smacznego!