Marokańskie kiszone cytryny

24232756_1734455536625557_3061548968823272326_n

24176819_1734455479958896_1915014862235336792_n

Składniki:

7 cytryn (najlepiej cytryny ekologiczne)

sól gruboziarnista morska

laska cynamonu, 3 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, 5 ziaren czarnego pieprzu

 

Jeśli dysponujemy cytrynami ekologicznymi (bierzemy 4 cytryny), wystarczy je umyć i rozkroić na krzyż- nie tnąc do samego końca- mają nada stanowić całość.

Jeśli nie mamy pewności co do pochodzenia cytryn, należy je najpierw namoczyć parę godzin i dobrze wyszorować.

Do rozkrojonych cytryn (4 cytryn) wsypujemy po 2 łyżki soli morskiej gruboziarnistej. Na dno słoika wsypujemy także 2 łyżki soli, układamy cytryny, dodajemy cynamon, ziele, pieprz i liście laurowe i wyciskamy i wlewamy tam sok wyciśnięty z pozostałych 3 cytryn. Uzupełniamy słoik ciepłą, przegotowaną wodą i szczelnie go zamykamy.

Tak przygotowany słoik pozostawiamy (nie w lodówce) na ok. 3-4 tygodnie. Po tym czasie możemy już spróbować nasze dzieło, a otwarte cytryny trzymamy już wówczas w lodówce.

 

Smacznego!

 

Autor: smakiszczescia

Smaki szczęścia ze szczyptą pikanterii... W moich kulinarnych poczynaniach łączę różne smaki, które komponują się w wyśmienitą całość i dostarczają niezapomnianych doznań... Gotowanie to moja pasja; w kuchni się realizuję i odpoczywam...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.