Likier kawowy

IMG_20150111_212456

IMG_20150111_212723

20150106_144459

SONY DSC

Składniki:

500g mleko skondensowane

2,5 łyżki kawy rozpuszczalnej

100 ml spirytusu 95% (u mnie rektyfikowany zbożowy kaliski)- ok. 1/2 szklanki

1/2 szklanki cukru

Mleko łączymy z cukrem i kawą- blendujemy na gładką ciecz. Dodajemy spirytus, całość mieszamy, przelewamy do butelek lub słoika, zakręcamy i wstawiamy do lodówki na 6-7 dni.

Po upływie tego czasu uzyskamy pyszny kawowy likier a’la Baileys.

(*) Z podanych proporcji uzyskałam ilość likieru widoczną na zdjęciach.

Pycha!

Autor: smakiszczescia

Smaki szczęścia ze szczyptą pikanterii... W moich kulinarnych poczynaniach łączę różne smaki, które komponują się w wyśmienitą całość i dostarczają niezapomnianych doznań... Gotowanie to moja pasja; w kuchni się realizuję i odpoczywam...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.