Kompot agrestowy

IMG_20150716_212431.1

IMG_20150716_212543.1

Składniki:

2 litry wody

0,5 kg agrestu (umytego, oberwałam także te brązowe końcówki i ogonki)

4-5 łyżek cukru (w zależności od tego, jak kwaśny mamy agrest i jak kwaśny kompot lubimy:))

Do gotującej, wrzącej wody dodajemy cukier, rozpuszczamy go mieszając i dodajemy owoce. Całość gotujemy około 10-15 minut.

Pozostawiamy ugotowany kompot na 10 minut; po tym czasie, możemy (ale oczywiście nie musimy) odcedzić owoce. Warto „przetrzeć owoce” przez większe sitko, żeby nie pozbywać się pysznego miąższu agrestowego- uwielbiam te pływające pesteczki w kompocie. Ale oczywiście wszystko zależy od Waszych upodobań.

Kompot jest pyszny zarówno na ciepło, jak i schłodzony- wówczas jest idealny na upalne dni. Polecam dodać listki świeżej mięty.

Pycha i samo zdrowie!

Na blogu także:

Kompot z suszu- Post z dnia 19.12.2014:

Kompot z suszu, czyli zapach świąt…

Autor: smakiszczescia

Smaki szczęścia ze szczyptą pikanterii... W moich kulinarnych poczynaniach łączę różne smaki, które komponują się w wyśmienitą całość i dostarczają niezapomnianych doznań... Gotowanie to moja pasja; w kuchni się realizuję i odpoczywam...

Jedna myśl na temat “Kompot agrestowy”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.