Jaja faszerowane

IMG_20150313_170630

1. Farsz pieczarkowy (na 4 jajka):

250 g pieczarek

pęczek zielonej pietruszki

żółtka z 4 jaj

sól, pieprz

2 łyżki majonezu

1 łyżka masła do usmażenia pieczarek

2. Farsz z wędzonym łososiem (na 4 jajka):

100g wędzonego łososia

pęczek koperku

żółtka z 4 jaj

2 łyżki majonezu

sól, pieprz

Jajka gotujemy na twardo. Wystudzone obieramy, kroimy na pół wzdłuż i oddzielamy żółtka od białek.

W celu uzyskania jaj faszerowanych pieczarkami należy do wyodrębnionych żółtek dodać wystudzone, wcześniej przesmażone na maśle- pokrojone w kostkę pieczarki, doprawione do smaku solą i pieprzem. Dodajemy także posiekaną natkę zielonej pietruszki i całość mieszamy z majonezem.

Farsz łososiowy to doprawione do smaku solą i pieprzem połączenie drobno pokrojonego wędzonego łososia, świeżego, posiekanego koperku, żółtek i majonezu.

Tak przygotowane farsze nakładamy do wydrążonych jaj;

Jajka podajemy posypane świeżą rzeżuchą.

Smacznego!

Na blogu:

1. Pasty jajeczne- Post z dnia 10.03.2015:

Pasty jajeczne

 

2. Jaja faszerowane na ciepło- Post z dnia 07.03.2015:

Jaja faszerowane na ciepło

Autor: smakiszczescia

Smaki szczęścia ze szczyptą pikanterii... W moich kulinarnych poczynaniach łączę różne smaki, które komponują się w wyśmienitą całość i dostarczają niezapomnianych doznań... Gotowanie to moja pasja; w kuchni się realizuję i odpoczywam...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.