Galaretka drobiowa z pomarańczą

IMG_20150808_182106

IMG_20150808_181948

Dziś prezentuję lekką, orzeźwiającą przekąskę, delikatną i bardzo smaczną; idealną na upały!- galaretkę drobiową z pomarańczą.

Oto kolejne kroki przyrządzenia dania:

– ugotowanie rosołu drobiowego (u mnie rosół na połowie kurczaka zagrodowego)

– pokrojenie ugotowanych marchewek z rosołu

– pokrojenie mięsa kurczaka z rosołu

– nałożenie do salaterek kawałka plasterka pomarańczy, zielonego groszku (z puszki), posienakej natki zielonej pietrszuki, pokrojonych marchewek i ugotowanego drobiu

W rosole rozpuszczamy żelatynę- według porad na opakowaniu; np. 1 opakowanie żelatyny na 1 l rosołu.

Rosołem z rozpuszczoną żelatyną zalewamy przygotowane, odpowiednio skomponowane „salaterki”. I wstawiamy do zastygnięcia do lodówki.

Dotychczas na blogu omawiałam technikę gotowania rosołu, prezentowałam także recepturę na „rosół inaczej w orientalnej nucie”, a także umieściłam przepis na „Rosół z klopsikami/ mięsnymi gałkami o tradycyjnym smaku

– Wszystko znajdziecie w Poście z dnia  07.11.2014:

Rosół

Dlatego dziś nie będę opisywać już całej procedury gotowania rosołu- jeśli są jeszcze jakieś wątpliwości, zachęcam do zapoznania się z wcześniej podanym wpisem.

PYCHA!

Wcześniej na blogu:

1. Galaretka drobiowa- Post z dnia 17.03.2015:

Galaretka drobiowa

2. Galaretka z szynką i szparagami- Post z dnia 26.03.2015:

Galaretka z szynką i szparagami

3. Galaretka drobiowo-wieprzowa- Post z dnia 04.12.2014:

Galaretka drobiowo-wieprzowa

Autor: smakiszczescia

Smaki szczęścia ze szczyptą pikanterii... W moich kulinarnych poczynaniach łączę różne smaki, które komponują się w wyśmienitą całość i dostarczają niezapomnianych doznań... Gotowanie to moja pasja; w kuchni się realizuję i odpoczywam...

Jedna myśl na temat “Galaretka drobiowa z pomarańczą”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.