Galareta wieprzowa tradycyjna

IMG_20150108_215332

IMG_20150108_215910

Składniki:

5-6 stópek, nóżek wieprzowych

1 duża golonka

*można dodać także kawałek wołowiny, np. rostbefu wołowego

Z proponowanej ilości mięsa otrzymałam ilość galarety widocznej w miseczkach na zdjęciu.

włoszczyzna: 5 marchewek, por, 2 pietruszki, pół selera,

4 liście laurowe

4 ziarna ziela angielskiego

ok.10 ziaren pieprzu kolorowego

sól do smaku

4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę

pęczek zielonej pietruszki

cytryna

Nóżki wieprzowe oczyszczamy i razem z golonką (* i wołowiną) zalewamy zimną wodą (ok.3 l wody) i gotujemy parę godzin aż mięso zmięknie (około 3,5-4) godz. Następnie wkładamy do garnka włoszczyznę, liście laurowe, pieprz i ziele angielskie i gotujemy jeszcze około 1/2 godz do miękkości warzyw. Doprawiamy do smaku solą i wyciągamy mięso i warzywa z wywaru. Mięso oddzielamy od kości, drobno kroimy, a marchewki siekamy w półplasterki. Do wywaru wrzucamy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, mieszamy, a do pokrojonego mięsa dodajemy posiekaną zieloną pietruszkę. Doprawiając do smaku nasz ciepły wywar należy pamiętać, że w wystudzonej galarecie przyprawy będą mniej wyczuwalne, czyli doprawiając gorący wywar warto przyprawić go dosyć intensywnie.

Mięso z zieloną pietruszką mieszamy z marchewką, układamy w miseczkach, salaterkach i zalewamy naszym wywarem. Warto całość przemieszać, żeby się równo wszystko ułożyło w miseczkach.

Po wystudzeniu wstawiamy na noc do lodówki do zastygnięcia. Przed wyłożeniem na talerz zbieramy nożem tłuszcz, który przez noc się zbierze na powierzchni galarety.

Galaretę tzw. zimne nóżki podajemy skropione sokiem z cytryny ze świeżym pieczywem.

Po prostu pycha!

Na blogu także:

Galaretka drobiowo- wieprzowa- Post z dnia 04.12.2014:

Galaretka drobiowo-wieprzowa

Autor: smakiszczescia

Smaki szczęścia ze szczyptą pikanterii... W moich kulinarnych poczynaniach łączę różne smaki, które komponują się w wyśmienitą całość i dostarczają niezapomnianych doznań... Gotowanie to moja pasja; w kuchni się realizuję i odpoczywam...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.