Ciabatta

2014-11-09 21.54.27

2014-11-09 21.28.45

2014-11-09 21.39.26

 

IMG_20141109_230151

 

Składniki:

200g mąki pszennej

3/4 szklanki wody

1 łyżeczka soli

6 g drożdży

 

Składniki łączymy, mieszamy i pozostawiamy na noc (na 8-10 godzin) w misce przykryte ściereczką. Po tym czasie papier do pieczenia posypujemy lekko mąką, kładziemy na nim nasze wyrośnięte ciasto, posypujemy je lekko mąką po wierzchu i jeszcze na 30 minut pozostawiamy przykryte ściereczką. Rozgrzewamy piekarnik i blachę do 250 stopni i na tę rozgrzaną blachę wkładamy nasz drożdżowy „ciabattowy placek”. Pieczemy ciabattę 15 minut (grzanie góra-dół)  i jeszcze na 4 minuty włączamy termoobieg góra-dół.

Ciabatta smakuje wyśmienicie zarówno ze słodki dodatkami, jak i z wytrawnymi. Na fotce z tapenadą (*), a także z jabłkami z cynamonem, brązowym cukrem i syropem klonowym (**).

Wspaniały zapach drożdży w całym domu; pyszna drożdżowa ciabatta  z fajnymi, dużymi dziurkami- rewelacja!

(*) 09.11.2014- Tapenada inaczej:

Tapenada inaczej

(**) 09.11.2014- Mus jabłkowy:

Mus jabłkowy

Autor: smakiszczescia

Smaki szczęścia ze szczyptą pikanterii... W moich kulinarnych poczynaniach łączę różne smaki, które komponują się w wyśmienitą całość i dostarczają niezapomnianych doznań... Gotowanie to moja pasja; w kuchni się realizuję i odpoczywam...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.