Camembert zapiekany z miodem i cytryną

IMG_20150121_163746

2015-01-15 12.23.13

Oto pomysł na świetną przekąskę- Camembert zapiekany z miodem i cytryną, zapraszam!

Składniki:

ser camembert (najlepiej okrągły)

1 czubata łyżka miodu, odrobina soku z cytryny do smaku (lub/ i octu balsamicznego lub winnego)

prażone na suchej patelni migdałowe płatki lub orzechy włoskie

Miód łączymy z sokiem z cytryny. Z sera camembert wycinamy z góry krążek sera; tak przygotowany ser układamy na papierze do pieczenia i delikatnie wlewamy w serowy dołek nasz wcześniej przygotowany sos- widoczne na fotce.

Ser zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 15 minut.

Zapieczony camembert z sosem posypujemy prażonymi migdałami (mogą być także orzechy).

Możemy także zamiast słodko-kwaśnego sosu powbijać w ser obrane ząbki czosnku i posypać go ulubionymi ziołami, np. tymiankiem, czy rozmarynem- uzyskamy wówczas wytrawny camembert🙂

Zapieczony ser doskonale smakuje z lampką białego wina i ze świeżą bagietką lub jeszcze ciepłą ciabattą- przepis na blogu– Post z dnia 09.11.2014:

Ciabatta

Smacznego!:)

 

 

Autor: smakiszczescia

Smaki szczęścia ze szczyptą pikanterii... W moich kulinarnych poczynaniach łączę różne smaki, które komponują się w wyśmienitą całość i dostarczają niezapomnianych doznań... Gotowanie to moja pasja; w kuchni się realizuję i odpoczywam...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.