Awokado zapiekane

IMG_20150115_223309

Dziś przedstawiam przepis na awokado zapiekane z jajkiem- czyli pomysł na pyszne i pożywne śniadanie!

Składniki: 

1 awokado

2 jajka

sól (najlepiej morska), pieprz świeżo mielony

opcjonalnie: boczek wędzony, kiełbasa lub szynka

Dojrzałe awokado należy przekroić na pół, wyjąć pestkę i wydłubać troszkę ze środka.

Jajka rozbijamy nad miseczką; oddzielamy żółtka od białek; najpierw same żółtka wkładamy delikatnie do połówek owocu, a następnie dolewamy białko- nie całe, tyle, ile nam się zmieści (należy uważać, żeby nie przelać).

Jajka doprawiamy solą i pieprzem. Awokado wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 20 minut. W międzyczasie podsmażamy na patelni boczek wędzony, kiełbaskę lub szynkę.

Awokado podajemy ze świeżym pieczywem lub gorącymi tostami; możemy posypać całość kiełkami lub szczypiorkiem.

Smacznego!

Na blogu również inne ciekawe awokadowe inspiracje! Zapraszam serdecznie! Wystarczy wpisać w wyszukiwarkę- znajdującą się w prawym górnym rogu mojej strony- hasło: awokado, a pojawią się ciekawe przepisy i receptury warte wypróbowania:))) 

Autor: smakiszczescia

Smaki szczęścia ze szczyptą pikanterii... W moich kulinarnych poczynaniach łączę różne smaki, które komponują się w wyśmienitą całość i dostarczają niezapomnianych doznań... Gotowanie to moja pasja; w kuchni się realizuję i odpoczywam...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.