Tapenada- pasta prowansalska

IMG_20141109_203643

2014-11-09 19.38.40

 

Tapenada to pasta, której głównymi składnikami są czarne oliwki, kapary i oliwa z oliwek. Obok nich- w zależności od wersji- w składzie mogą się znaleźć się np. czosnek, bakłażan, inne przyprawy, czy anchois.

 

Składniki:

4 łyżki czarnych oliwek bez pestek

1 łyżeczka kaparów

1 ząbek czosnku

ewentualnie 3 filety anchois

2 łyżki oliwy z oliwek

ewentualnie sól, pieprz do smaku

Wszystkie składniki łączymy i blendujemy.

Tapenadą smarujemy świeże pieczywo, grzanki lub chrupkie pieczywo i popijamy białym winem…

Pycha!:)

Autor: smakiszczescia

Smaki szczęścia ze szczyptą pikanterii... W moich kulinarnych poczynaniach łączę różne smaki, które komponują się w wyśmienitą całość i dostarczają niezapomnianych doznań... Gotowanie to moja pasja; w kuchni się realizuję i odpoczywam...

Jedna myśl na temat “Tapenada- pasta prowansalska”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.