Małosolne z curry

IMG_20150715_221521.1

20150715_180520.1

Składniki:

1 kg ogórków gruntowych

2 litry wody

3 łyżki soli (wolę bardziej słone, więc daję 1,5 łyżki soli na litr wody; jeśli wolicie mniej słone ogórki wystarczy 1 łyżka soli na 1 l wody, czyli w tym przypadku 2 łyżki soli)

1 duża główka czosnku – obrane pojedyncze ząbki

korzeń chrzanu obrany

wiązka kopru

można dodać 2-3 liście czarnej porzeczki (piękny porzeczkowy krzaczek wyrósł mi w zeszłym roku w ogródku, a dziś doczekałam się już pierwszych własnych owoców:))

1 płaska łyżka curry

Umyte ogórki razem z czosnkiem, chrzanem i koprem zalewam 2 litrami gorącej wody z solą i curry. Niektórzy zalewają ogórki zimną wodą. Każda metoda jest dobra, efekt będzie taki sam. W gorącej wodzie szybciej rozpocznie się proces kiszenia.

Ogórki będą idealne już po 3 dniach, ale ja zaczynam je już podjadać po dwóch dniach:)

(*) Nowy słoik do ogórków mam dość duży, jednak wolę kisić jednorazowo tylko kilogram ogórków, gdyż uwielbiam lekko ukiszone… Zatem wolę mniej, a częściej kisić:) Na zdjęciu widać właśnie 1 kg ogórków.

Na blogu także:

Tradycyjne– Ogórki małosolne- Post z dnia 16.05.2015:

Ogórki małosolne

 

Małosolne z chilli- Post z dnia 22.05.2015:

Ogórki małosolne z chilli

Autor: smakiszczescia

Smaki szczęścia ze szczyptą pikanterii... W moich kulinarnych poczynaniach łączę różne smaki, które komponują się w wyśmienitą całość i dostarczają niezapomnianych doznań... Gotowanie to moja pasja; w kuchni się realizuję i odpoczywam...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.