Śliwki z kruszonką

IMG_20150908_214451.1

IMG_20150908_214255.1

Składniki:

kruszonka:

1/2 szklanki mąki

50g masła

1 łyżka cukru brązowego

śliwki

1/2 lampki wina śliwkowego

1 łyżka masła

1 łyżeczka cynamonu

Śliwki myjemy, kroimy wzdłuż na pół, wyciągamy pestki. Śliwki przesmażamy na maśle ze śliwkowym winem i cynamonem. Przekładamy do naczynia do zapiekania i posypujemy kruszonką (którą uzyskujemy łącząc podane powyżej składniki).

Całość wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy 20 minut do zarumienienia.

Gorące, zapieczone śliwki z kruszonką podajemy z gałką lodów i świeżą miętą.

Gorący deser idealny na deszczowy wieczór! Pycha!

Na blogu także śliwkowa tarta- Post z dnia 08.11.2014:

Tarta śliwkowa

Autor: smakiszczescia

Smaki szczęścia ze szczyptą pikanterii... W moich kulinarnych poczynaniach łączę różne smaki, które komponują się w wyśmienitą całość i dostarczają niezapomnianych doznań... Gotowanie to moja pasja; w kuchni się realizuję i odpoczywam...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.