Pierniczki świąteczne

IMG_20151213_140229

IMG_20151212_113011

IMG_20151212_113011

12356921_969385043132614_5955135643487742411_o

Na blogu widnieją już zeszłoroczne przepisy na pierniczki na dwa sposoby- Post z dnia 07.12.2104:

Pierniczki na dwa sposoby

Teraz zachęcam do wypróbowania przepisu na pierniczki od razu miękkie, niewymagające leżakowania i oczekiwania w puszce. Pierniczki nadają się od razy do jedzenie, mogą jednak także spokojnie poczekać do świąt nie tracąc  na smaku i aromacie.

Składniki:

0,75 g mąki

1/4 szklanki cukru

3/4 opakowania przyprawy korzennej (możemy zrobić samodzielnie mieszankę korzennych przypraw łącząc cynamon, imbir, kolendrę i kardamon)

1,5 łyżeczki sody oczyszczonej

2 jajka

1/2 kostki margaryny Kasi, którą rozpuszczamy na patelni i pozostawiamy do wystudzenia

3/4 szklanki miodu jasnego

Wszystkie składniki łączymy, starannie mieszamy i wyrabiamy nasze ciasto. Jeśli zbyt lepi i klei się nam do rąk należy dosypywać mąki. Ciasto wałkujemy partiami uzyskując cienkie placki, często podsypując mąką na stolnicy, żeby ciasto się nie kleiło  i wycinamy pierniczki foremkami o świątecznych, zimowych kształtach. Pierniki pieczemy około 5-6 minut w piekarniki rozgrzanym do 200 stopni, lub około 7-8 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po wystudzeniu możemy przyozdobić je wedle upodobań…

Aromat niesamowity, korzenny, świąteczny! Pachnie w całym domku …

Autor: smakiszczescia

Smaki szczęścia ze szczyptą pikanterii... W moich kulinarnych poczynaniach łączę różne smaki, które komponują się w wyśmienitą całość i dostarczają niezapomnianych doznań... Gotowanie to moja pasja; w kuchni się realizuję i odpoczywam...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.