Na jesienną pluchę zapiekane śliwki na francuskim cieście…

IMG_20151018_163949

IMG_20151018_163744

IMG_20151017_125101

Składniki:

ciasto francuskie

śliwki- ok. 8 sztuk

odrobina cukru,

cynamon

5 plasterków zimnego masła

Formę do tarty wykładamy ciastem francuskim (na obrzeżach zawijamy nadmiar ciasta). Na cieście układamy połówki śliwek- skórką do dołu. Śliwki posypujemy cukrem, cynamonem i układamy na nich plasterki masła. Tak przygotowaną tartę wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy do zarumienienia ciasta, ok. 20 minut.

Na blogu:

1. Tarta śliwkowa- Post z dnia 08.11.2014:

Tarta śliwkowa

2. Śliwki z kruszonką- Post z dnia 08.09.2015:

Śliwki z kruszonką

Autor: smakiszczescia

Smaki szczęścia ze szczyptą pikanterii... W moich kulinarnych poczynaniach łączę różne smaki, które komponują się w wyśmienitą całość i dostarczają niezapomnianych doznań... Gotowanie to moja pasja; w kuchni się realizuję i odpoczywam...

Jedna myśl w temacie “Na jesienną pluchę zapiekane śliwki na francuskim cieście…”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.