Mus jabłkowy

 

IMG_20141109_204551

2014-11-09 19.44.59

 

„O różach można pisać wiersze, ale w jabłko trzeba się wgryźć” J.W.Goethe

 

Składniki:

4 jabłka (ja użyłam 3 jabłka  i 1 gruszkę)

1 szklanka wody

1,5 łyżki cukru brązowego

1 łyżeczka cynamonu

 

Owoce obieramy, kroimy w ćwiartki, zalewamy 1 szklanką wody i gotujemy najpierw pod przykryciem, a gdy owoce zmiękną zdejmujemy pokrywkę i gotujemy aż nadmiar wody odparuje. W międzyczasie dodajemy brązowy cukier i cynamon. Gdy uzyskamy gęstą, przepyszną masę, możemy zblendować nasze owoce uzyskując gładki mus jabłkowo-gruszkowy doskonały do wypieków, deserów, czy pieczywa.

Smacznego!:)

Na blogu także Jabłka z cynamonem i syropem klonowym- Post z dnia 09.11.2014:

Jabłka z cynamonem i syropem klonowym

Autor: smakiszczescia

Smaki szczęścia ze szczyptą pikanterii... W moich kulinarnych poczynaniach łączę różne smaki, które komponują się w wyśmienitą całość i dostarczają niezapomnianych doznań... Gotowanie to moja pasja; w kuchni się realizuję i odpoczywam...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.