Mus czekoladowy

2014-08-04 10.24.35

Składniki:

1 dojrzałe awokado

1 lub 2 banany (w zależności od upodobań dot. intensywności bananowego smaku)

1 łyżka soku z limonki

1 gorzka czekolada

1 łyżka kakao

1 łyżka jasnego miodu (możemy dodać mniej lub wcale, jeśli preferujemy mniej słodki deser)

4 łyżki mleka kokosowego

 

Pomysłodawczynią doboru takich właśnie- zdrowych i smacznych składników do uzyskania dość nietypowego musu czekoladowego jest Anna Starmach; ja przedstawiam Wam własne modyfikacje ilościowe i wypróbowane przeze mnie kombinacje. Standardowe musy czekoladowe zawierają zazwyczaj surowe żółtka, czego zwłaszcza w ciepłe dni jeść się zwyczajnie obawiam.

Wszystkie wyżej wymienione składniki należy zblendować na gładką masę. Deser należy schłodzić pół godziny w lodówce przed podaniem, udekorować świeżymi owocami, liśćmi świeżej mięty i zjeść ze smakiem!:))

Idealnie do naszego musu nadają się również maliny zblednowane razem z pozostałymi składnikami. Wyczuwalne pestki malin w musie dają fantastyczny efekt:)  Zamiast awokado możemy zastosować także liście szpinaku; proporcjonalnie do wymienionych powyżej składników wystarczy użyć „garść” liści szpinaku. Ja jednak jestem zwolenniczką zastosowania awokado; jest bardzo zdrowe i je uwielbiam…

Pycha i samo zdrowie!:)

Autor: smakiszczescia

Smaki szczęścia ze szczyptą pikanterii... W moich kulinarnych poczynaniach łączę różne smaki, które komponują się w wyśmienitą całość i dostarczają niezapomnianych doznań... Gotowanie to moja pasja; w kuchni się realizuję i odpoczywam...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.