Masło orzechowe

IMG_20141127_115353

Składniki:

orzeszki ziemne prażone solone lub prażone

olej sezamowy

Masło orzechowe można wykonać w bardzo prosty sposób samodzielnie w domu; wówczas możemy być pewni, że nie zawiera konserwantów, sztucznych barwników i jest naprawdę pyszne!:)

Do miksera- robomixa wrzucamy orzeszki ziemne solone prażone lub prażone (w zależność od tego, czy chcemy uzyskać masło orzechowe lekko słonawe, czy też nie). Ja preferuję zastosowanie orzeszków solonych.

Orzeszki miksujemy na gładką masę. Jeśli nasze orzeszki nie były wystarczające tłuste i orzechowa masa nie jest jednolita należy dolać łyżkę oleju sezamowego.

Masło orzechowe doskonale smakuje z grzankami z konfiturą, czy ze świeżymi truskawkami. Możemy stosować je również do ciast, ciasteczek, czy muffinek.

Pycha! Polecam!:))

Autor: smakiszczescia

Smaki szczęścia ze szczyptą pikanterii... W moich kulinarnych poczynaniach łączę różne smaki, które komponują się w wyśmienitą całość i dostarczają niezapomnianych doznań... Gotowanie to moja pasja; w kuchni się realizuję i odpoczywam...

Jedna myśl na temat “Masło orzechowe”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.