Marcepanowe kulki

IMG_20141111_200912

 

Składniki:

2 szklanki blanszowanych migdałów (zalanych wrzątkiem i pozostawionych w nim na parę minut w celu łatwego i szybkiego pozbycia się brązowej skórki)

1 szklanka brązowego cukru

4 łyżki zimnej wody

Blanszowane migdały, obrane ze skórki blendujemy na migdałowy pył.

Do garnka wlewamy 4 łyżki zimnej wody, rozpuszczamy w niej brązowy cukier, zagotowujemy uzyskując płynny syrop. Zagotowujemy i od całkowitego rozpuszczenia gotujemy jeszcze 3 minuty.

Uzyskany cukrowy syrop wlewamy do naszego migdałowego proszku.

Całość wyrabiamy aż składniki się połączą. Ciasto marcepanowe zawijamy w folię aluminiową i wkładamy na kwadrans do lodówki.

Następnie możemy formować z ciasta marcepanowe kulki. Dla utalentowanych manualnie mam propozycję uformowania wielkanocnych króliczków, marcepanowych baranków… bożonarodzeniowych gwiazdek… lub czego tylko dusza zapragnie:)

Ależ to jest pyszne!:))

 

Autor: smakiszczescia

Smaki szczęścia ze szczyptą pikanterii... W moich kulinarnych poczynaniach łączę różne smaki, które komponują się w wyśmienitą całość i dostarczają niezapomnianych doznań... Gotowanie to moja pasja; w kuchni się realizuję i odpoczywam...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.