Lody domowe truskawkowe

2014-11-06 21.36.17

2014-11-06 21.36.17Składniki:

450g-500g mrożonych truskawek

330g jogurtu greckiego (grecki jest bardziej gęsty)

2 łyżki miodu jasnego

1 łyżka soku z limonki lub pomarańczy

100g gorzkiej czekolady

1/2-1 łyżka czarnego świeżo mielonego pieprzu (według uznania)

świeża mięta do dekoracji (lub melisa)

Czekoladę drobno kroimy (szybsza wersja wykonania- tłuczkiem do mięsa uderzamy jeszcze zamkniętą czekoladę aż nam się pokruszy).

Mrożone truskawki wyciągamy z zamrażalnika i pozostawiamy w temperaturze pokojowej około 15 minut. Następnie blendujemy truskawki z jogurtem, miodem i sokiem z limonki lub pomarańczy. Dodajemy pokruszoną czekoladę, mieszamy i doprawiamy całość pieprzem.

Deser podajemy udekorowany świeżymi liśćmi mięty lub melisy.

Od razu zaznaczę, że żeby uzyskać wersję lodową, należy koniecznie użyć owoców mrożonych! Jeśli po zblendowaniu uzyskamy zbyt płynną masę, możemy włożyć nasz deser na parę minut do zamrażalnika przed podaniem.

Pycha! Ten słodko-ostry smak uzależnia:))) Spróbujesz jedną łyżkę, pochłoniesz całość!:)

Autor: smakiszczescia

Smaki szczęścia ze szczyptą pikanterii... W moich kulinarnych poczynaniach łączę różne smaki, które komponują się w wyśmienitą całość i dostarczają niezapomnianych doznań... Gotowanie to moja pasja; w kuchni się realizuję i odpoczywam...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.