Gicze cielęce w winno-rozmarynowym sosie z jabłkami

 

IMG_20160403_201911

IMG_20160403_202051

Składniki:

4 gicze cielęce

3 cebule pokrojone w piórka

1 lampka czerwonego wina półsłodkiego

1 duże jabłko pokrojone w ósemki

olej do smażenia

natka zielonej pietruszki

Marynata:

1 łyżka oleju

1 łyżka rozmarynu

4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę

odrobina soli i świeżo mielonego pieprzu

 

Gicze w marynacie pozostawiamy w lodówce na parę godzin. Po tym czasie obsmażamy je na oleju do zarumienienia na patelni z obu stron. Mięso zdejmujemy z patelni i smażymy tam pokrojoną cebulę. Dodajemy jabłka, wkładamy z powrotem mięso, zalewamy winem i 2 szklankami gorącej wody. Dusimy mięso z cebulką pod przykryciem godzinę na małym ogniu, całość doprawiamy do smaku solą, ewentualnie odrobiną cukru dla podkreślenia smaków.

Gicze w rozmarynowo-winnym sosie podajemy z posiekaną natką zielonej pietruszki. Smacznego!

Autor: smakiszczescia

Smaki szczęścia ze szczyptą pikanterii... W moich kulinarnych poczynaniach łączę różne smaki, które komponują się w wyśmienitą całość i dostarczają niezapomnianych doznań... Gotowanie to moja pasja; w kuchni się realizuję i odpoczywam...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.