Ciasteczka kokosowo-migdałowe

IMG_20141111_195606

IMG_20141111_195341

2014-11-11 19.15.56

Składniki:

125g margaryny Kasi (pół kostki)

100g wiórków kokosowych

2 łyżki płatków migdałowych

1 opakowanie cukru wanilinowego (16g)

1/2 szklanki cukru pudru

1 szklanka mąki

5 łyżek mąki ziemniaczanej

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

1 jajko

Margarynę ucieramy przy pomocy miksera z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i żółtkiem. Z białka ubijamy pianę. Następnie do margaryny z cukrem i żółtkiem dodajemy szklankę mąki, 5 łyżek mąki ziemniaczanej i 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, wsypujemy wiórki kokosowe i płatki migdałowe. Wszystko mieszamy i dodajemy ubitą wcześniej pianę. Delikatnie całość mieszamy aż uzyskamy jednolite ciasto. Formujemy małe kuleczki z ciasta i dłonią rozgniatamy je na płaskie ciasteczka.

Ciastka pieczemy ułożone na papierze do pieczenia w temperaturze 200 stopni przez 10-15 minut do zarumienienia.

Pyszne i aromatyczne!

* z podanych proporcji uzyskujemy ilość widoczną na fotce.

Autor: smakiszczescia

Smaki szczęścia ze szczyptą pikanterii... W moich kulinarnych poczynaniach łączę różne smaki, które komponują się w wyśmienitą całość i dostarczają niezapomnianych doznań... Gotowanie to moja pasja; w kuchni się realizuję i odpoczywam...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.