Biało-czarny

 

IMG_20141102_213437

1598318_678482165535613_862070165_n

Składniki:

3 tabliczki białej czekolady

2 łyżki mleka

0,5 l śmietany 36%

liście mięty do dekoracji

owoce: mogą być truskawki, maliny, borówki, czy winogrona

1 tabliczka gorzkiej czekolady

1 łyżka mleka

Najpierw rozpuszczamy białą czekoladę gotując ją na „niewielkim ogniu/ mocy”  z niewielką ilością mleka (2 łyżki) cały czas mieszając (lub rozpuszczamy ją w kąpieli wodnej(*)). Rozpuszczoną czekoladę odstawiamy na chwilę do wystudzenia. Zabieramy się do ubijania śmietany. Do ubitej śmietany powoli dolewamy płynną czekoladę i miksujemy/ ubijamy całość dalej aż uzyskamy gładką i puszystą masę. Nasz pyszny krem przelewamy do małych foremek, wstawiamy do zamrażalnika na minimum 40 minut przed podaniem. Deser możemy trzymać w zamrażalniku spokojnie 2-3 dni.

Dodatkowo możemy przygotować ozdobne i smakowite płatki z gorzkiej czekolady. Gorzką czekoladę rozpuszczamy w identyczny sposób. Płynną czekoladową masę rozprowadzamy na folii tworząc cienką warstwę. Wkładamy do zamrażalnika, czekamy aż zastygnie, a serwując urywamy drobne kawałeczki.

Deser przyozdabiamy owocami i liśćmi świeżej mięty.

Pycha!:)

(*) Instrukcja- kąpiel wodna:

Gorąca czekolada z chilli

 

Na blogu także pozostając oczywiście w czekoladowym klimacie ganasz czekoladowy- Post z dnia 31.10.2014, zapraszam:

Ganasz czekoladowy

Autor: smakiszczescia

Smaki szczęścia ze szczyptą pikanterii... W moich kulinarnych poczynaniach łączę różne smaki, które komponują się w wyśmienitą całość i dostarczają niezapomnianych doznań... Gotowanie to moja pasja; w kuchni się realizuję i odpoczywam...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.