Babka majonezowa

IMG_20150402_230445

IMG_20150402_231133

IMG_20150402_230723

IMG_20150402_211158

IMG_20150403_214038

Składniki:

5 jajek

3/4 szklanki mąki pszennej

3/4 szklanki mąki ziemniaczanej

1 szklanka cukru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

4 czubate łyżki majonezu

2 łyżeczki aromatu cytrynowego

 

Rozdzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli, stopniowo dodajemy cukier cały czas miksując. Stopniowo dodajemy żółtka i miksujemy do połączenia się składników.

Następnie dodajemy majonez i całość mieszamy łyżką (już więcej nie używamy miksera). W miseczce mieszamy ze sobą mąki i proszek do pieczenia. Sypkie składniki dosypujemy do naszej piany partiami delikatnie mieszając. Dolewamy zapach cytrynowy i po wymieszaniu przelewamy ciasto do silikonowej formy do babki.

Tak przygotowane ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 60-65 minut- bez termoobiegu (tylko grzanie góra-dół).

Ja wyjęłam babkę po 65 minutach. Wyjmujemy zatem babkę z piekarnika, studzimy jeszcze nadal w foremce, w której ją piekliśmy. Po wystudzeniu wyciągamy z formy i posypujemy cukrem pudrem.

Pycha!

WESOŁYCH, SPOKOJNYCH ŚWIĄT KOCHANI! 

(*) Na fotkach babka nie jest jeszcze posypana cukrem pudrem, ponieważ dopiero wyjęłam ją z piekarnika; jest bardzo gorąca (swoją drogą pachnie nieziemsko w całym domku:))… Już późna pora, a ja przed posypaniem muszę poczekać aż ostygnie!  

 

Już po świętach, aktualizuję i dodaję właśnie fotkę babki posypanej cukrem pudrem i ukrojonej, żebyście mogli zobaczyć jej cudowne wnętrze:)) 

Na blogu:

1. Babka budyniowa- Post z dnia 22.03.2015:

Babka budyniowa

 

2. Babka cytrynowa- Post z dnia 07.03.2015:

Babka cytrynowa

 

3. Babka marmurkowa- zebra- Post z dnia 07.03.2015:

Babka marmurkowa- zebra

Autor: smakiszczescia

Smaki szczęścia ze szczyptą pikanterii... W moich kulinarnych poczynaniach łączę różne smaki, które komponują się w wyśmienitą całość i dostarczają niezapomnianych doznań... Gotowanie to moja pasja; w kuchni się realizuję i odpoczywam...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.