Babka cytrynowa

2015-03-07 18.20.50

Składniki:

3/4 szklanki cukru

4 jajka

3/4 kostki margaryny Kasi rozpuszczonej na patelni

3/4 szklanki mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

sok z 1,5 cytryn

skórka starta z tych cytryn

cukier puder do posypania

Najpierw ucieramy mikserem jajka z cukrem na gładką, prawie białą masę. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i łączymy składniki przy pomocy miksera. Dodajemy rozpuszczoną na patelni margarynę (ciepłą) i sok z cytrynową skórkę. Całość dokładnie miksujemy. Ciasto przelewamy do foremki (u mnie forma silikonowa, która nie wymaga uprzedniego natłuszczenia).

Formę wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika; babkę pieczemy 60 minut ustawiając piekarnik na „grzanie góra-dół” ( u mnie piekarnik BOSCH (góra-dół bez termoobiegu) .

Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.

(*) Babka otrzymana z tych proporcji nie jest bardzo duża. Dla porównania moja babka marmurkowa- zebra zdecydowanie większa- Post z dnia 07.03.2015:

Babka marmurkowa- zebra

Dlatego możemy sobie także spokojnie zwiększyć proporcje składników o dodatkowe „pół”, czyli wykonać nasze ciasto z 1,5 porcji.

Smacznego!

Autor: smakiszczescia

Smaki szczęścia ze szczyptą pikanterii... W moich kulinarnych poczynaniach łączę różne smaki, które komponują się w wyśmienitą całość i dostarczają niezapomnianych doznań... Gotowanie to moja pasja; w kuchni się realizuję i odpoczywam...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.