Babka budyniowa

IMG_20150322_213651

IMG_20150322_213545

 

Babka budyniowa, czyli słoneczne wnętrze i odpowiednia wilgotność ciasta!:)

 

Składniki:

5 jajek

szklanka śmietany 30%

szklanka mąki

3 budynie waniliowe bez cukru (po 40g)

łyżeczka proszku do pieczenia

1 szklanka cukru

Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy budynie z mąką i proszkiem do pieczenia, powoli dolewamy śmietankę cały czas mieszając mikserem. Na koniec dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy. Całość wlewamy do silikonowej formy (nie trzeba jej natłuszczać). Babkę pieczemy 55-60 minut w 175 stopniach.

Autor: smakiszczescia

Smaki szczęścia ze szczyptą pikanterii... W moich kulinarnych poczynaniach łączę różne smaki, które komponują się w wyśmienitą całość i dostarczają niezapomnianych doznań... Gotowanie to moja pasja; w kuchni się realizuję i odpoczywam...

2 myśli na temat “Babka budyniowa”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.