Babeczki buraczano-czekoladowe

IMG_20141129_203227

IMG_20141129_203713

IMG_20141129_204906

IMG_20141129_210214

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

 

Babeczki buraczano-czekoladowe bardzo aromatyczne, przepyszne, wilgotne, posypane cynamonem…

Składniki (14-15 babeczek)

2 buraki (obrane, surowe, tarte na tarce o dużych oczkach)

1,5 szklanki mąki pszennej

3 jajka- rozdzielamy żółtka i białka (białka ubijamy)

3/4 szklanki cukru trzcinowego

1 gorzka czekolada (u mnie 90 g)- czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej

1/2 szklanki oleju

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

cynamon mielony (u mnie tarty)- posypujemy nim świeżo upieczone muffinki

do ciasta możemy dodać 2 anyżowe gwiazdki

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy. Białka ubijamy. Łączymy tarte buraki z mąką, proszkiem do pieczenia i cukrem trzcinowym. Wlewamy olej, żółtka i całość mieszamy. ewentualnie dodajemy 2 gwiazdki anyżu. Dodajemy wystudzoną czekoladę i ubitą pianę z białek; delikatnie całość mieszamy. Uzyskujemy czerwoną masę, która po upieczeniu stworzy brązowo-czekoladowe babeczki z buraczanymi, pysznymi wiórkami:) Babeczki pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Ciepłe babeczki posypujemy tartym lub mielonym cynamonem.

PYCHA!

 

Na blogu także następujące babeczki:

1. Babeczki czekoladowo-bananowe- Post z dnia 09.11.2014:

Babeczki czekoladowo-bananowe

 

2. Babeczki piernikowo-imbirowe- Post z dnia 28.10.2014:

Babeczki piernikowo-imbirowe

Autor: smakiszczescia

Smaki szczęścia ze szczyptą pikanterii... W moich kulinarnych poczynaniach łączę różne smaki, które komponują się w wyśmienitą całość i dostarczają niezapomnianych doznań... Gotowanie to moja pasja; w kuchni się realizuję i odpoczywam...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.