Gruszki, figi, jabłka tatin z cynamonem

Owocowe Tatin

Prezentuję owocowe trio z cynamonem na francuskim cieście. Owoce układamy pasmami warstwowo, naprzemiennie. Polecam!


ciasto francuskie mrożone (rozmrażamy)

50 g zimnego masła (1/4 kostki masła)

cukier

1-2 gruszki klapsy

1-2 figi

1 duże jabłko

Gruszki i jabłko kroimy w półplasterki (nie obierałam ze skórki), figi w plastry.

Naczynie do tarty (u mnie 24 cm średnicy) smarujemy masłem, posypujemy dno cukrem, zimne masło kruszymy na dno naczynia, a następnie układamy na dnie pokrojone owoce; Ułożyłam trzy warstwy naprzemiennie. Owoce posypujemy cynamonem.

Na całe naczynie nakładamy płat ciasta francuskiego. Boki zawijamy pod spód.

Tartę wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 20 minut w temperaturze 220 stopni (termoobieg góra-dół).

Gotową, upieczoną tartę wyciągamy z piekarnika, do naczynia przykładamy większy talerz i płynnym ruchem odwracamy całość do „góry nogami”.

Podajemy z listkami świeżej mięty.

Smacznego! Do kawy w sam raz!:)

Autor: smakiszczescia

Smaki szczęścia ze szczyptą pikanterii... W moich kulinarnych poczynaniach łączę różne smaki, które komponują się w wyśmienitą całość i dostarczają niezapomnianych doznań... Gotowanie to moja pasja; w kuchni się realizuję i odpoczywam...

Jedna myśl na temat “Gruszki, figi, jabłka tatin z cynamonem”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.